Skip to content

Wegwijs worden in landbouwmachines

Landbouwmachines en voertuigen: het is een wereld waarmee de meesten van ons totaal niet bekend zijn. Zelf wist ik lange tijd niet het verschil tussen een tractor en een graafmachine, zowel op het gebied van uiterlijke kenmerken als functionaliteit. De bevolkingsgroep die hier het meest bekend mee lijkt te zijn, is vreemd genoeg die van 0-10 jarigen. In kinderspeelgoed spelen landbouwmachines en voertuigen een enorm grote rol. Met de nieuwe lading aan youtube videos waarin de verschillen worden uitgelegd had mijn 4 jarige broertje enorm veel kennis over de ins en outs van de landbouwindustrie, terwijl ik zelf nergens van wist. Eigenlijk heel vreemd, als je nagaat hoe belangrijk deze industrie is voor ons allemaal, maar met name in een land als Nederland, wat bekend staat om haar landbouw. Ik heb me er daarom eens goed in verdiept, en zet voor jullie al mijn bevindingen op een rijtje!

Wat is een graafmachine?

We beginnen met de favoriet van desbetreffend 4-jarig broertje: de graafmachine. Een graafmachine is een voertuig dat is uitgerust om te kunnen graven, om greppels en kuilen te kunnen maken en soms ook terreinen effenen en vrachtauto’s laden. Voor de meeste kleine kinderen is een graafmachine vele malen leuker dan bijvoorbeeld een tractor, omdat een graafmachine een mobiele kraan heeft. Niet alle graafmachines zijn echter mobiel: soms worden ze uitgerust met normale poten, als er extra stabiliteit nodig is. 

Wat zijn mobiele kranen?

Mobiele kranen is een verzamelnaam voor alle soorten kranen die mobiel, dus beweeglijk, verrijdbaar, zijn. Graafmachines zijn hier een voorbeeld van: een machine mét kraan, op ofwel wielen ofwel een rupsband, al zijn die laatste in speelgoed vaak lastiger om werkend na te maken. Maar mobiele kranen zitten natuurlijk ook aan allerlei andere soorten voertuigen en machines, zoals gewone kraanwagens. 

Wat is een bulldozer?

Een bulldozer, omdat het een leuker word is dan bijvoorbeeld graafmachine, lijkt een stuk bekender onder volwassenen. Vanwege de kracht van het apparaat wordt het woord al snel gebruikt als symbool voor iets wat sterk is, en de boel makkelijk kan slopen. Een bulldozer is een voertuig met een brede bak aan de voorkant, waarmee het een grote hoeveelheid zand kan verplaatsen. Ze worden vaak gebruikt om terrein te egaliseren. Omdat deze terreinen soms moeilijk begaanbaar zijn, zijn bulldozers uitgerust met een krachtige motor en rupsbanden. Er zijn echter ook varianten met wielen. Het onderscheid hierin wordt aangegeven met de termen ‘rupsdozer’ en ‘wieldozer’ – moeilijke woorden om op 4-jarige leeftijd te leren, maar toch doen ze het altijd moeiteloos.