Skip to content

Wat is ondernemen?

De definitie van ondernemen is behoorlijk breed. Wat geeft het? Iedereen heeft zijn eigen gedachtes en ideeën bij ondernemen. En dat is volkomen logisch. Een ondernemer van een internationaal bedrijf runt zijn business 180 graden verschillend dan een zelfstandige zonder persoon. Ook wel een ZZP’er genoemd. Toch zijn beide ondernemer en zouden ze binnen de definitie van ondernemen moeten behoren.

De definitie

”Een ondernemer is een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst”, luidt de definitie van ondernemen volgens Wikipedia en andere bronnen.

Tussen wal en schip

Maar wanneer behoor je dan tot de groep ondernemers? Een particulier die veel geld verdient via online verkoop, bijvoorbeeld via E-bay of Marktplaats, zou prima tot de definitie kunnen behoren. Maar vind jij hem of haar een ondernemer? Een andere mogelijkheid kan zijn om minder naar de definitie te kijken en juist naar een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Wat zegt de wet?

Dat ondernemen een vak apart is mag duidelijk zijn. De wet beslist namelijk nog weer anders. Iemand die als particulier is ingeschreven bij de KVK kan juridisch gezien toch ondernemer zijn. We bevinden ons inmiddels opnieuw in grijs gebied. De wet zal een particulier als een onderneming behandelen wanneer de activiteiten dusdanig veel lijken op het runnen van een echt bedrijf. Waarbij geldt dat klanten het als een echt bedrijf ervaren. Ook niet helemaal waterdicht en duidelijk dus.

Beginnen met ondernemen

Wat vast staat: grijze gebieden en verschillende interpretaties genoeg. Maar dat zal geen enkele ondernemen tegenhouden om aan de slag te gaan. Niemand onderneemt tenslotte voor de definitie, de KvK of de wet. Het is ons ondernemersbloed dat stroomt. Wil je advies of inspiratie voor het runnen van een eigen onderneming? Neem dan contact met ons op of volg de blogs die je hier wekelijks kunt vinden. Succes met jouw onderneming!