Skip to content

Wat zijn de voordelen van ondernemen?

Ondernemen is leuk, dat wil zeggen: als het je ligt. Mensen zijn verschillend. Ondernemen is een vak. Niet iedereen wordt blij van onzekerheid, hoge pieken en diepe dalen. Niet iedereen is bereid om 60 uur of meer per week bezig te zijn met de zaak. Maar het ondernemen brengt ook een hoop voordelen met zich mee. In dit blog lees je de voordelen van het ondernemen. 

1. Vrijheid

Het eerste voordeel en in mijn ogen het grootste voordeel van het ondernemen is de vrijheid. De vrijheid om te doen wat jij denkt dat belangrijk en goed is, zonder toestemming van je manager en zonder kritiek vooraf van je collega’s. Je bent eigen baas en bepaald zelf wat goed is en wat niet.

2. Financiële onafhankelijkheid

Geld is niet het belangrijkste in het leven, maar is zeker wel fijn. Als de keuzes die jij maakt in je carriere leiden tot succes, dan profiteer je ook in financiële zin. En dat is een fijn gevoel! Denk daar maar eens aan als de zaak gewoon door gaat en jij lekker in de tussentijd op vakantie bent.

3. Maatschappelijke betrokkenheid

Doordat je als ondernemer zelf de beslissingen neemt, zul je regelmatig bijdragen leveren aan de maatschappij. Bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring, maar misschien ook wel door het beschikbaar stellen van stageplaatsen. Een ondernemer staat midden in de maatschappij. 

4. Uitdagingen

Als ondernemer wordt je continue uitgedaagd om problemen op te lossen en kansen te benutten. Als je graag uitgedaagd wordt dan is het ondernemen op jouw lijf geschreven. Als ondernemer bepaal je ook zelf welke uitdagingen je aangaat en welke je slaat schieten. 

5. Afwisseling

Nieuwe dingen. Iedere ondernemer is gek op nieuwe dingen. Het ene moment ben je bezig met de administratie en het volgende moment ben je een sales presentatie aan het geven. Afwisseling is voor de meeste ondernemers daarom ook een van de grootste voordelen. 

6. Creatief bezig zijn

Nieuwe producten bedenken, goede contracten afsluiten, klanten voor je winnen. Allemaal onderwerpen waarin je creatief bezig mee kunt zijn. Door het ondernemen kan je doen wat je leuk vindt en dat gaat gepaard met creatief bezig zijn.

7. Lagere belastingdruk

Als werknemer betaal je eerst belasting en geef je dan geld uit. Bij ondernemers is dit andersom. Je betaald achteraf de belasting. Op deze manier kan je het verdiende geld direct investeren om nog meer geld te verdienen. Natuurlijk moet je wel rekening houden dat de belasting nog betaald moet worden. 

Balans

Ondernemen is leuk. Echt waar. Maar als de bovenstaande voordelen van het ondernemen je niet aanspreken, is het ondernemen niets voor jou.

Ondernemingen hebben tenslotte werknemers nodig om te kunnen groeien. En zo is de wereld weer in balans.