Skip to content

Wat je moet weten over ondernemen in coronatijd

De coronacrisis zorgt ervoor dat de toekomst van veel ondernemers onzeker is. De horeca moest dicht en mocht later pas open met veel minder bezetting. Kledingwinkels gingen dicht en ook kappers en nagelstylisten moesten de zaak sluiten. Dat zorgde ervoor dat veel mensen creatief moesten zijn om toch een beetje omzet binnen te kunnen halen. Maar dan rest de vraag: wat moeten we doen bij een tweede golf?

Steun aanvragen 

In het begin van de coronacrisis was er eigenlijk nog geen echt plan over de steun die ontvangen kon worden. Gelukkig is dat er nu wel, bij een tweede golf is de kans dus groot dat er snel ondersteund kan worden bij degene die het het hardst nodig hebben. Daarnaast moet je als ondernemer ook rekening houden met een eventuele crisis, en dan niet een crisis in de zin van corona. Maar juist een in de zin van geld. Je hoort nu al dat verschillende verhuurders de huur van hun panden flink omhoog hebben gegooid. 

Creativiteit is belangrijk

Zoals je in de inleiding al kon lezen is creativiteit erg belangrijk tijdens crisistijd. Hou er dus zeker rekening mee dat er veel panden leeg komen te staan omdat de huren te hoog worden. Zoek daarom manieren om je business ook online te runnen. Ben je een bloemist? Denk er dan eens aan om een website te bouwen waar klanten zelf hun boeket samen kunnen stellen en online kunnen afrekenen. Of juist een bezorgservice voor lokale klanten. Natuurlijk zijn er bedrijven die wel fysiek zullen moeten blijven, zoals een kapper. 

Ander werk achter de hand

Waar je ook voor kan zorgen is dat je ander werk achter de hand houdt voor als er weer een tweede crisis uitbreekt. Denk aan beginnen als freelancer of ZZP’er. Of een bezorgservice voor eten van restaurants, thuis afhalen: dat soort dingen. Natuurlijk geldt dit niet voor alle sectoren, maar veel ondernemers kunnen wel uit de voeten met deze tips!