Skip to content

Voor- en nadelen van de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement

Ik ben een tweedejaars student aan de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement aan Avans ‘s- Hertogenbosch. Ik heb in het eerste jaar mijn propedeuse behaald en ga in deze blog vertellen wat mijn voor en nadelen van deze studie tot nu toe zijn. 

Waarom deze opleiding?

Ik wist vanaf de tweede klas van de middelbare school al dat ik later een ondernemer wilde worden. Ik had van dichtbij meegemaakt hoe het ondernemerschap in elkaar zat omdat mijn vader een eigen bedrijf had opgezet. Dit inspireerde mij en kreeg mij geïnteresseerd in vakken als economie. Dit ging mij goed af en uiteindelijk behaalde ik de havo in 5 jaar zonder onvoldoendes op mijn eindlijst. Tijdens mijn eindexamenjaar was ik erg veel bezig met oriënteren op het gebied van studies. Ik heb bijna alle economische studies bezocht en maakte uiteindelijk de keuze voor ondernemerschap en retailmanagement in ‘s-Hertogenbosch. De studie sprak mij erg aan omdat ik graag iets met ondernemerschap wilde doen, daarnaast vond ik de online retail ook erg interessant. Deze twee aspecten kwamen perfect samen in deze studie waardoor ik ervoor koos om de volgende 4 jaar deze studie te volgen. 

Voordelen

Een van de grootste voordelen van deze studie vind ik de diversiteit van de projecten. Iedere periode van 10 weken krijg je een ander project. Deze projecten moet je altijd in groepsverband maken. Dit leert je vanaf dag 1 al samen te werken met allerlei verschillende mensen. De projecten hebben iedere periode een ander onderwerp. Binnen Avans gaan de meeste projecten ook echt over echte bedrijven. Dit vind ik een heel groot voordeel omdat er hierdoor een stuk verantwoordelijkheid bij komt kijken. Het is namelijk mogelijk dat je op gesprek mag komen bij het desbetreffende bedrijf en dat je plan echt uitgevoerd wordt binnen het bedrijf. Ook de projecten die over ondernemerschap gaan zijn heel erg leerzaam. In de laatste periode van het eerste leerjaar kregen we een project waarin we met 4 mensen een volledig ondernemingsplan moesten schrijven. Tijdens het schrijven van dit plan kwamen we er pas echt achter hoe lastig het is om een ondernemingsplan te schrijven. We hebben dan ook heel erg veel geleerd van dit project. 

Nadelen

Over het algemeen ben ik erg te spreken over de opleiding tot nu toe. Er zijn echter wel wat kleine dingen die ik een beetje vindt tegenvallen. Een van de nadelen van de studie vind ik de focus op de retail. Meer dan 80% van de studie gaat over retailmarketing. Hoewel ik dit natuurlijk wel een leuk onderwerp vind had ik liever wat meer over ondernemerschap in de studie terug gezien. Mijn ambitie is namelijk om later een eigen onderneming te starten. Ik zou hier op school al zoveel mogelijk over willen leren.