Skip to content

Tips voor het maken van een perfecte cv

Of je nu solliciteert of je cv uploadt op je persoonlijke Linkedin pagina, je cv is het belangrijkste document tijdens het solliciteren. Bij een gerichte sollicitatie kijkt een recruiter eerst naar je cv en dan pas naar je sollicitatiebrief. Een goed cv vergroot dus de kans op een betere baan. Daarom geven we je in dit artikel 5 tips om tot een perfect cv te komen.

1. Wat staat er op je cv

Begin altijd met het noemen van je persoonsgegevens en een korte beschrijving van jezelf. Denk hierbij aan je naam, adres, woonplaats, leeftijd. Vermeld daarna je werkervaring tot nu toe en gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de werkgever is jouw meest recente ervaring het meest relevant, kies dus voor omgekeerd chronologische volgorde. Begin met het noemen van je laatste functie of opleiding en werk terug naar het verleden.

2. Eerste persoon enkelvoud

Op een cv vertel je iets over jezelf, dat schrijf je dus in de eerste persoon enkelvoud. Hou het persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon. Bijvoorbeeld geen ‘Eva is communicatief sterk en zeer creatief’. Verander dat in ‘Ik ben communicatief sterk en zeer creatief’.

3. Eerst werkervaring of opleiding?

Het is een vraag die veel werkzoekende bezighoudt, noem je op je cv eerst je opleiding of eerst je werkervaring? Dat is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies in een op opleiding gebaseerd cv. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt echter belangrijker dan je opleiding. In dat geval kies je voor een op werkervaring gebaseerd cv. Wanneer je al veel verschillende functies bekleed hebt, kan je ook kiezen voor een vaardigheden cv. Weeg af voor wat voor soort cv je wilt kiezen.

4. Spits je cv toe op de vacature of de baan die je zoekt

Gebruik geen standaard cv als je solliciteert op een functie. Zorg dat je voor iedere sollicitatie je cv afstemt op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert. Voor een online cv heb je geen concrete vacature van banen die je graag zou willen en gebruik termen en vaardigheden die daarin genoemd worden.

5. Benoem je succes

Vertel niet alleen waar je werkzaamheden uit bestonden bij je vorige werkgever, maar laat ook weten in hoeverre je daarin geslaagd bent. Werkte je bijvoorbeeld in sales? Vermeld dan voor hoeveel omzet je hebt gezorgd, of hoeveel procent je gemiddeld boven je target zit.