Skip to content

Subsidies voor het ondernemen in Europa

Voor sommige bedrijven kan het interessant zijn om buiten de Nederlandse grenzen te beginnen met ondernemen. Het wordt vooral interessant wanneer je je merk internationaal wil gaan uitbreiden. Wanneer je de markt buiten de Nederlandse landsgrenzen gaat bewerken kan het zijn dat jouw onderneming in aanmerking komt voor subsidies van de Europese overheid.

Health for Growth Programma

Wanneer je als onderneming investeert in de toekomst, kan het zijn dat je in aanmerking voor een subsidie. De subsidie Health for Growth Program geldt alleen wanneer je gaat investeren in de vooruitgang van de gezondheidszorg en andere ontwikkeling tot betrekking van de zorg.

Om in aanmerking te kopen voor het Health for Growth Programma is het mogelijk je aan te melden via Chafea, echter is het verstandig dat je eerst zelf controleert of je voldoet aan de eisen. Zo moet je controleren of jezelf alle financiële middelen hebt gebracht of dat je gebruik maakt van een investeerder.

Eurostars

De focus van de subsidie Eurostars ligt vooral bij de MKB-ondernemers die een bedrijf hebben in de onderzoekssector. Het als het ware een subsidie om de innovatie in Europa te bevorderen. Als jouw onderneming werkt aan een onderzoek of ontwikkeling kom je dus in aanmerking voor de Eurostars subsidie.

Wanneer je vanuit Eurostars akkoord krijgt kan je aan de slag met het aanvragen van je subsidie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Let op: er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen namelijk, je moet minstens tien procent van je omzet gebruiken om je onderzoek te financieren. Als je dit niet kunt opbrengen kan je samenwerken met minimaal één ander Eurostars-land of het risico nemen om deel te nemen aan een ander Eurostars-project.

Creative Europe Programma

Bij het Creative Europe Programma is gericht op de ondernemers die werkzaam zijn in de audiovisuele en creatieve sector. Het is dus mogelijk als creatieveling een subsidie aan te vragen op het gebied van productie, vertoning, festivals, markttoegang en zelfs verschillende trainingen. Het Creative Europe Programma is de voorganger van het MEDIA Programma dat is ingeluid door de Europese Commissie.